Turystyka kulinarna zaczyna się w Bałtowie – EkoPiknik

Trend na ekologiczną żywność nie jest już nowością. Każdy z nas coraz uważniej przygląda się temu co je i temu co kupuje. Szukamy żywności, która nie tylko zaspokoi nasz głód, ale również pozwoli na przeżywanie niesamowitych doznań smakowych. Na nasze potrzeby jako konsumentów odpowiedzią są lokalni producenci żywności, którzy w swoich gospodarstwach tworzą zdrowie i naturalne produkty. Województwo świętokrzyskie to bogactwo smaków, które możemy poznać na EkoPikniku w Bałtowie organizowanym po raz pierwszy w Bałtowskim Komplekie Turystycznym.

EkoPiknik Bałtów

Bałtowski Kompleks Turystyczny to  park rozrywki skierowany do całych rodzin. Co prawda nie miałam okazji odwiedzić tego miesjca, jednak od dłuższego czasu zbieram się do wycieczki w tamte rejony. EkoPiknik to najlepsza ku temu okazja. Informacje o polecanych przeze mnie atrakcjach dla dzieci w woj. świętokrzyskiem znajdziesz tu (Atrakcje dla dzieci – woj. świętokrzyskie)

Wracając do EkoPikniku. Wydarzenie odbędzie się w dniach 28-29 lipca (11.00-18.00) na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego. Wstęp na Ekopiknik jest oczywiście bezpłatny, a w plan wydarzenia jest bardzo bogaty o czym możesz przekonać się na fanpagu wydarzenia LINK

Organizatorzy informuję, że podczas pikniku będzie ponad 30 producentów zdrowej żywności, którzy zaprezentują swoją ofertę.  „Ilość zgłoszeń do strefy naturalnej żywności była dla nas ogromnym zaskoczeniem. Planowaliśmy zaledwie kilka tego typu stoisk. Wśród wytwarzanych lokalnie serów, miodów, win odkryliśmy prawdziwe skarby” – przyznają organizatorzy wydarzenia.

Każdy miłośnik zdrowej żywności będzie miał okazję degustować oraz zakupić podczas Pikniku produkty z różnych kategorii:

  1. przetwory
  2. sery i produkty mleczne
  3. zioła
  4. miody i oleje
  5. napoje

Zainteresowane osoby dowiedzą się, jak tworzyć własne przetwory i na czym polega idea inkubatorów przetwórczych.

ekopiknik bałtów
Twaróg kozio-owczy autorstwa Justyny Majcher z zagrody Kwaśne Wiśnie – I nagroda w konkursie
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

 

Kozy z Zagrody Kwaśne Wiśnie w Starej Olszówce

 

Maksymilian Przybylski – autor bloga Max Gotuje z Natury

 

Sery z mleka krowiego z Serowni Podłazy autorstwa Beaty Cichopek

 

Plantacja lawendy MilejMi w okolicach miejscowości Końskie

 EkoPiknik BałtówProdukty z mleka krowiego z Serowni Podłazy autorstwa Beaty Cichopek

 

Na odwiedzających będzie czekać mnóstwo atrakcji w tematycznych strefach.

Zdjęcie użytkownika JuraPark - Bałtowski Kompleks Turystyczny.

Oprócz stoisk ze zdrową żywnością i atrakcji dla najmłodszych, będzie okazja posłuchać prelekcji miłośnikow ekologicznych produktów. Prelegenci zaprezentują ciekawostki m.in. na temat ziołolecznictwa, kosmetyków naturalnych czy modnego w ostatnim czasie stylu życia zero waste.

Tematy wystapień i prelegenci przedstawiam poniżej (informacja z FB Ekopiknik Bałtów) :

Jerzy Misch – Superfoods chwilowa moda czy żywność 21 wieku?
 PPH „Smaki Ogrodu” Edyta Kot – Super Sok czyli o znaczeniu soków dla zdrowia.
Przemysław Norbert Jedrzejewski – ABC Zero Waste w domu, pracy, w szkole.
Justyna Pargieła – Bioróżnorodność w diecie, ze szczególnym uwzględnieniem dzikich roślin jadalnych. oraz „Olej makowy – zapomniane bogactwo polskiej ziemi”.
Katarzyna Kiczor & Przemek Kiczor – JEDŹ i rośnij DUŻY?! O zdrowym odżywianiu dzieci.
Hubert Januszewski – Dlaczego odpady kosztują?
Iwona Rowinska-Miter – W przyjaźni z naturą – bezpieczna pielęgnacja Twojego domu.
Anna Frańczak – Idea Inkubatorów Przetwórczych.
Katarzyna Kiczor & Przemek Kiczor – POKAZ – Bo Twoje Ciało stworzone jest do RUCHU – potrenuj
razem z nami.
Łukasz Gębka – Żywność ekologiczna – dlaczego warto?
Mateusz Ochab – Suplementacja na drodze do zdrowia.

Karolina Iracka – POKAZ – zobaczycie starodawną chińską ceremonię parzenia herbaty Gong-Fu Cha.

Agata Cieślik – Jak czytać składy kosmetyków?

W niedzielę między 12.00 – 15.00 będziecie mogli posłuchać też Maksymilian Przybylski z Max gotuje z Natury, który opowie Wam o swojej dzikiej kuchni 

 

Zdjęcie użytkownika Ekopiknik Bałtów.

Post powstał we współpracy z EkoPiknik Bałtów. Materiały graficzne umieszczone we wpisie pochodzą od organizatora wydarzenia.

 

Wszystkich wystawców EkoPikniku znajdziesz na stronie

http://ekopiknik.juraparkbaltow.pl/

Program znajdziesz TU

 

Serdecznie polecam rodzinny wypad do Bałtowa, by spędzić miło i aktywnie czas w Bałtowskim Kompleksie Turystycznym.

Wybierasz się na EkoPiknik? Daj znać w komentarzu co cię najbardziej zainteresowało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *